Hoe krijg ik het bestemmingsplan gewijzigd – zelfs als kleine ondernemer in het buitengebied?

regentIk krimp in elkaar als ik zijn profiel zie op Linkedin. Een strijdvaardige blik, brede stropdas. De manager van een groot zakennetwerk heeft me uitgenodigd voor een kop koffie.

We spreken af.

Op centraal station zie ik hem over het hoofd. Letterlijk. Hij is minstens een kop kleiner dan ik. Het pak is thuis gebleven en even later is hij razend enthousiast over mijn verhaal.

Zo kan het je ook vergaan bij de gemeente. Als de ambtenaar veel hulpvaardiger blijkt, dan dat je had verwacht.

Hoe krijg ik het bestemmingsplan veranderd?

Kom met een plan dat ook goed is voor de samenleving en niet alleen maar goed voor jezelf. Dan wil een gemeente je best graag helpen en misschien wil ze zelfs de plannen voor je aanpassen.

Hoe krijg ik die lastige gemeente mee?

Ga gewoon in gesprek met de gemeente. Zoek uit wie je moet hebben en maak een afspraak. “Gemeente” associeer je misschien met lastig en ongrijpbaar. Focus op de ambtenaar die speciaal beschikbaar is voor ondernemende initiatieven. Het is zijn taak om jou goed te helpen.

Overleg?

Vorig jaar coachte ik zo’n initiatievenmakelaar bij een gemeente. Hij vertelde over een kansrijk voorstel voor kavelruil. De belangenvertegenwoordigster kwam binnen met veel eisen: “De gemeente moet de regie nemen én met geld over de brug komen, zodat wij als ondernemers verder kunnen”.

De ambtenaar werd gek van de negatieve houding van deze dame. Hij wilde het probleem van de boeren graag samen oplossen. Maar de vertegenwoordigster kapte elke poging tot dialoog af met een verwijt.

Het project kwam niet van de grond.

Maakt mijn voorstel eigenlijk wel een kans? Of is het al die moeite niet waard?

Het is voor iedere initiatiefnemer slim te starten met een verkennend gesprek. Zo ontdek je welke kansen deze gemeente ziet en of het zin heeft om een uitgewerkt plan te maken.

Steeds meer gemeenten zoeken naar werkbare oplossingen. Als je nog geen plek hebt, kun je ook bij verschillende gemeenten de speelruimte verkennen. Want dat die verschilt per gemeente, is zeker. Lees hoofdstuk 5 van het gratis E-book Ondernemend Buitenleven.

Het kan ook anders

Een landgoed van een vriend van mij dreigde vorig jaar door faillissement per direct geveild te worden. Om het landgoed te financieren was extra exploitatie nodig. De eigenaren vonden een begrafenisondernemer, die natuurbegraafplaats wil ontwikkelen zonder de rust en de natuur te verstoren. Om de veiling op te schorten, wilde de bank zeker weten dat de gemeente de nieuwe functie zou toestaan.

De betrokken wethouder erkende de waarde van het landgoed en kwam in actie. Zij versnelde de procedure voor een principeverzoek voor bestemmingswijziging. Na de goedkeuring was de druk was van de ketel. Opgelucht hadden de eigenaren nu tijd om het plan af te maken en de resterende procedure te doorlopen.

Maar die hele procedure kost me wel héél veel moeite

Natuurlijk moet je je serieus afvragen of de kosten en baten tegen elkaar opwegen. De proceduretijd van een bestemmingsplanwijziging is minimaal negen maanden, exclusief de voorbereidende gesprekken en de aanvraag van de bouwvergunning. Als je je doelen ook zonder wijziging van het bestemmingsplan kunt realiseren, moet je dat zeker doen.

Maar over twee jaar zit er toch weer een andere wethouder?

De politieke wind kan twee kanten opwaaien. Als je idee gevoelig is voor veranderende politiek is het slim de procedure binnen één regeerperiode te plannen. Een nieuwe wethouder betrekken bij je plan kan tijd kosten. Ook op bestuurlijk niveau kan de persoonlijke klik met jou idee een rol spelen.

De ambtenaar kan voor continuïteit zorgen en je ambassadeur zijn voor je plan binnen het gemeentehuis – mits jullie goed samenwerken.

Kortom

  • Bedenk een plan dat goed is voor de samenleving en niet alleen voor jezelf.
  • Onderzoek de kans op een bestemmingsplanwijziging in een gesprek met de gemeente.
  • Beslis dan of het resultaat de moeite van de investering waard is. Zo ja, werk je plan uit.

Wat nu?

Ga voor de spiegel zitten en stel je voor dat de burgemeester voor je zit. Vraag haar eerlijk feedback op de maatschappelijke betekenis van jouw plan. Noteer zowel de plus- en minpunten. Dit is de voorbereiding op je eerste gesprek met jouw gemeente.

Hulp nodig?

, , ,

Subscribe
Abonneren op
guest
6 Reacties
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Buitenplaats De Blauwe Meije

Mooi begin en goed om er altijd positief in te staan. Aanvankelijk een positief en haalbaar project dient uiteraard alle support te krijgen van de omgeving en de gemeentes. De agritoerisme in het buitenland wat zo veel heerlijke vakantie herinneringen geeft is niet zomaar weggelegd voor Nederland. Ons immens dikke dossier (40 kg) voor een kleinschalige buitenlocatie in De Meije (net onder Woerden) is een voorbeeld van maatschappelijk betrokken op natuurlijke basis gestoeld kennis en kunstencentrum. Wij hebben echter reeds 6 jaar te maken met een lastig traject om onze droom waar te kunnen maken. Een bewoner met juridische kennis… Lees verder »

Luc
Luc
7 jaren geleden

Als er rondom een pand boerderijen zitten met agrarische bestemmingen en bv een boerderijwinkel en het pand zelf in het verleden een horicabestemming heeft gedaan, maar nu alleen nog maar een woonbestemming, hoe groot is dan de kans dat de gemeente mee gaat in een wijziging?

Charlie Paludanus
Charlie Paludanus
3 jaren geleden

Wat is dat gesprek voor de spiegel een leuke tip qua voorbereiding. Zeker om het zo in te steken als een adviesgesprek om feedback te krijgen op je plan. Dat helpt qua voorbereiding, maar is ook en leuke insteek voor zo’n werkelijk gesprek.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x