Groene organisaties

Herken je één van deze problemen?

 • Jullie groene organisatie krijgt minder geld van de overheid én het publiek ziet natuur en landschap nog steeds als een publieke taak
 • Jullie groene organisatie is uitvoeringsgericht en minder op de samenleving georiënteerd
 • Jullie vrijwilligersgroepen vergrijzen

Je wilt betrokkenheid organiseren om je groene organisatie te verankeren in de participatiesamenleving. Je hebt frisse energie en tijd nodig om daarmee aan de slag te gaan.

Innovatie via projecten

Ik geloof in klein beginnen. Starten met experimenteren in een vrije ruimte binnen je organisatie. De simpelste vorm is een project.

Ik kan je helpen een vernieuwend project op te zetten voor landschap en natuur, dat je nieuwe fans en financiering kan opleveren. Ik doe dat samen met mensen uit je eigen organisatie, zodat we samen leren, innoveren en van binnenuit collega’s inspireren in anders denken en doen.

Een mooi voorbeeld was de vraag van Landschap Erfgoed Utrecht.  Helene Hine zegt op LinkedIn:

“Eline is snel, analytisch en een creatieve denker. Ze heeft samen met ons binnen 3 weken een lobby opgezet richting de gemeenteraadsverkiezingen. Verfrissend en anders dan anders. Zie www.winmetlandschap.nl”. 

De online boodschap was geïnspireerd op de net uitgesproken Duurzame troonrede. Het werd gepromoot werd door hun vrijwilligers bij alle gemeentelijke politieke partijen in de provincie Utrecht. Een vrijwilliger vond 430 persoonlijke mailadressen en twee collega’s gingen zomaar mee helpen in het project.

Resultaat

 • De inzet en de waarde werd spontaan verdubbeld.
 • Zowel de organisatie als de vrijwilligers werden betrokken in het project.
 • De collega’s kregen ondanks hun volle agenda meer energie: zo kan het ook – het kan wel

Kwartier maken uitvoering

Deze aanpak kan je ook toepassen in uitvoeringsprojecten. In 2007 hadden studenten landschapsontwerp richtlijnen voor me opgesteld voor alle verschillende type lanen in Langbroekerwetering. Er was geen geld voor onderhoud van lanen in de reguliere subsidieprogramma’s. Met een klein budget  brachten we grondeigenaren bij elkaar die lanen in beheer hebben en deze wilden herstellen volgens de richtlijnen.

Resultaat

Een jaar later hadden we samen 20 keer zoveel geïnvesteerd als mijn startbudget, dankzij een breed gedragen projectsubsidie en de eigen bijdrage van de grondeigenaren.

En nu jij

Heb je al een projectidee, of ben je nog in de verkennende fase?
Ik kan je helpen met het opstarten van innovatieve projecten als kwartiermaker of klankbord. Denk aan:

 • een idee vertalen naar project met draagvlak en ruimtelijke kwaliteit
 • marktverkenning en/of haalbaarheidsonderzoek
 • uitvoeringstrategie

Juist in de beginfase van een project kan ik de meeste waarde bieden. Ik heb zicht op het hele werkveld in het buitengebied en maak creatief gebruik van mijn ervaring met landschapsontwerp, landschap- en natuurbeheer, programmamanagement, bottom up projecten in het buitengebied, marketing en communicatie. Lees meer op LI>>

Verder praten?

  Je naam
  *

  Je email (dan kunnen we je terug mailen)
  *

  Onderwerp

  Je bericht

  Neem de karakters over (anti-spam)
  captcha

  *) verplichte velden

  Comments are closed.