Hoe kun je goedkoop buiten wonen? (net zo mooi als in Buitenleven magazine)

BuitenlevenNiemand had verwacht dat mijn nicht doctorandus zou worden. Op haar 12e kon ze net naar de MAVO. Ze was driftig en onhandelbaar. Het roer ging pas om toen ze 16 was. Via het MBO en het HBO ging ze alsnog naar de universiteit. Vorige week, op haar dertigste, kreeg ze haar bul. De prof loofde haar doorzettingsvermogen.

Zo is het ook met buitenleven. Zonder geld is het moeilijker om je dromen waar te maken. Toch kan er meer dan je denkt, als je anders durft te kijken.

Ik heb geen geld. Hoe kan ik ooit iets kopen op het platteland?

Een landgoed kopen is inderdaad onbetaalbaar. Gelukkig is het niet de enige weg naar buiten. In dorpen zijn vaak ook huurhuizen en goedkopere woningen te vinden. Samen met anderen een oude boerderij kopen, is ook een goed alternatief.

Is zo’n landgoed niet ontzettend duur in het onderhoud?

Grond en gebouwen hebben aandacht nodig, en als je iets koopt ben jij degene die dat doet. Zorg dat je ogen niet groter zijn dan je mond.

De buitenboel doen mensen vaak zelf. Dat kost dan weinig geld, maar wel veel tijd. Je moet ervan houden – het is nooit af. Het helpt als het je hobby is en je maatjes hebt om het werk mee te delen.

Is er wel werk voor mij op het platteland?

Werk kun je creëren of vinden. Als zelfstandige kun je overal werken. In de zorg is ook veel werk. In onze goedkope provincies wonen relatief veel oude mensen. En denk eens aan een kleine onderneming op je droomplek. Een deel van de woonlasten vallen dan onder de zaak. Zoals Jacqueline, Niek en Stan met hun gezin een theetuin startte, als gezamenlijke basis voor hun adviesburo’s en woningen.

Maar ik ben helemaal geen ondernemer

Zelfkennis is zeker belangrijk. Je oplossing moet ook echt jouw oplossing worden. Meestal is het niet één groot briljant idee, maar een stapeling van kleine slimme oplossingen om je droom te realiseren.

Zo kan buitenleven ook

Voorzien in je levensonderhoud kan met verschillende tactieken. Alles start met lage vaste lasten. Hoe minder lasten, hoe minder je hoeft te verdienen. Hoeveel comfort wil je inleveren in ruil voor buiten leven?

Dat buitenleven radicaal anders kan, leer je van Baudy en Arnoud. Omdat ze principieel kozen voor extra investeren in onderwijs voor hun drie kinderen, besloten ze goedkoop te wonen in de natuur.

Zes jaar woonden ze in mongoolse tenten aan de rand van een camping. Lage kosten, weinig onderhoud en gebruik makend van de camping voorzieningen. De grootste voorbereiding was het vinden van de juiste plek.

Baudy en Arnoud hebben ieder een eigen bedrijf. De oudste zoon inmiddels ook. Het kan echt –  zonder dat je geitenwollen sokken draagt. Lees hier het hele verhaal>>

Veranderen is me veel te ingewikkeld

De weg is de herberg. Als je geen plezier beleeft aan het proces, kun je er beter niet aan beginnen. Kies dan “gewoon” voor veel werken om veel geld te verdienen, of sla een groot grondbezitter aan de haak :).

Samenvatting

Kopen is niet je enige weg naar buiten. Huren, delen en ondernemen kunnen lasten verlichten. Lage lasten betekent een lagere verdiendruk, zodat je tijd hebt om je droomplek te verzorgen. Én ervan te genieten, natuurlijk.

En nu?

Bel direct je beste vriendin voor een afspraak om dit artikel te bespreken.

 

In Buitenleven 2016-4, die van 13 mei-24 juni in de winkel ligt lees je een artikel over Seats4silence én een win actie met het boek: Ondernemend Buitenleven.

 

, , , ,

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Charlie
7 jaren geleden

Mooi omgedacht. Anders denken om je dromen waar te maken. Kijken hoe het wel kan en wie je daarbij kan helpen.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x