Is één winnend idee de oplossing voor leegstaande boerderij?

Stegeren, 10 maart 2017 – Op deze stralende dag rijd ik met mijn BX door het glooiend landschap langs de Overijsselse Vecht, helemaal tot aan het einde van de Spijkerweg. Glimmend blik en vrolijke blauwe vlaggen staan bij een leegstaande boerderij. Deze boerderij kun je winnen.

vabathon (4) vabathon (2)

Vanmiddag is de uitslag van de vabathon: Een ideeënmarathon om de boerderij een nieuwe functie te geven. De voormalige boer kon niet verder omdat het in een natuurgebied ligt. De provincie vraagt hulp van initiatiefnemers. De winnaar mag het idee 2 jaar ter plekke uitproberen.

Alles is prachtig ingericht. De oude schuur heeft een mooie blauwe loper en ik krijg een bijpassend blauw dekentje en dikke krentenmik om warm te blijven. Een leuke cabaretière praat de dag aan elkaar en er is een strenge jury met grappige klompen.

vabathon (1)vabathon (3)

Welke ideeën zijn gepresenteerd?

Een deel van de ideeën gaat over bijzondere productie. De buurman van de boerderij wil hennep kweken om isolatiemateriaal te maken. Een andere buurman wil hier lokaal biomassa energie produceren en er is een initiatief Aquaponic: groenten telen op visvijvers.

Ook is er een groep sociale ideeën. Zij nodigen mensen uit om te ontspannen of zich te ontwikkelen door activiteiten in de natuur. Twee jonge mannen uit Ommen die werken in de zorg, nemen ouderen en met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt mee voor werk in de natuur – Back2basic. De dames Oase doen aan preventie van burn-out en depressie. Zij willen boerderijen in Overijssel verder ontwikkelen als natuurlijke pauzeplekken. Het team de Groene IJsselvallei wil mensen bij zichzelf en bij elkaar brengen door een stap terug te doen in de tijd. 1830 is hun uitgangspunt voor activiteiten, produceren en lokaal verkopen. Project de Kiem helpt jonge mensen met levenservaring. Buitenleven naast het zelfstandig wonen, persoonlijke ontwikkeling etc.

De derde groep projecten wil mensen verbinden. AndthePeople komt uit de stad. Zij kennen de behoefte om buiten te zijn en willen bestaande stadse community’s verbinden aan buitenplekken, zoals deze leegstaande boerderij. Deslands organiseert een kaartenbak van dromen voor het buitenleven en koppelt meerdere kansrijke initiatieven aan een ontwikkellocatie.

Nieuwerwets gemengd bedrijf

Wat mij betreft gaat het niet om het beste idee, maar om slimme combinaties van verschillende mooie initiatieven. Met meerdere ondernemingen op een plek kunnen functies elkaar aanvullen en de vastgoed lasten worden verdeeld.

Aquaponic zegt heel duidelijk: “De eerste 2 jaar hebben we echt nodig om onze productie op te zetten. In die periode kunnen we nog niet werken met educatie”. Aan de andere kant heeft Back to Basic juist wel direct een huiskamer nodig voor de mensen die buiten werken. Bij het koffie drinken zijn voorbijgangers van harte welkom.

Hoe nu verder met de vabathon?

Mijn tip aan de deelnemers van de laatste ronde: Zoek slimme verbindingen met collega vabathonners. Samen maak je nog meer kans op de sleutel van de boerderij.

Mijn tip aan de provincie Overijssel: Help alle initiatiefnemers aan het versterken  en presenteren van hun idee. En help ze aan de juiste maatjes en plek in een nieuwerwets gemengd bedrijf.

IMG_20170310_163534IMG_20170310_171149

Meer lezen?

In mijn boek Ondernemend Buitenleven, ga je stapsgewijs aan de slag. Realiseer je droom door samenwerken: Iedere initiatiefnemer met een modale beurs kan een groep vormen en een plek vinden om samen een duurzaam levendig erf te ontwikkelen.

Ontvang het gratis E-book>>

 

 

, , , , ,

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x