Landelijk wonen: hobby of ondernemen?

landelijk wonenWonen als werkwoord is vooral binnen,
voor landelijk wonen is dat niet anders dan in de stad. Buitenshuis werken is voor de meeste mensen ook tussen muren. Wat betekent buitenleven voor jou als je weinig tijd hebt om buiten te zijn? Als je verlangt naar buitenleven wil je toch meer?

idille

Vroeger was het anders. Alleen mensen die buiten werkten woonden op het platteland. Boeren, landgoedeigenaren en knechten voorzagen in hun levensonderhoud met vooral voedselproductie en wat houtproductie (brandstof en verkoop). Ieder in hun eigen rol. Niemand woonde buiten voor puur genot.

Onbetaalbaar?

Ook toen al kon het niet uit om groen uitzicht te kopen en te onderhouden als het niets oplevert. Land vraagt aandacht en het verdienmodel was tevens het beheer en onderhoud van het land. Bijvoorbeeld; de koeien grazen op het land. Koe voedt zich en kan melk geven, voor eigen gebruik en verkoop. Het land is tegelijkertijd onderhouden: bemest en kobuiten werkenrt gehouden. Zonder grazers wordt het immers bos.

Buiten leven wordt meer als je buiten actief bent. Voor je hobby, of als werk, zodat iemand je betaald voor wat je buiten doet. Ook nu nog kan dat productie zijn, maar steeds vaker is het dienstverlening. Gastvrijheid in het groen kennen we, zelfs buiten. Kamperen is echt niet binnen te noemen.

Betaalbaar landelijk wonen?

Het vorige artikel stelt de vraag: Hoe kan ik buitenleven voor mij haalbaar en betaalbaar maken? Ik heb je drie mogelijkheden beloofd. De eerste is:

Laat jouw groene locatie deel uitmaken van je onderneming. Je creëert je eigen werk buiten en beheer kan (deels) bedrijfskosten zijn. Als je zelfvoorzienend wordt met voedsel of energie verdien je daar niet direct geld aan, maar verlaag je je uitgaven. Zodat je minder hoeft te verdienen om in je levensonderhoud te voorzien.

Outdoor-class-      buiten schetsen

Brainstorm mee

  • Welke dienst biedt jij aan je klanten en welke delen zou je ook buiten kunnen doen?
  • En welke delen zouden zelfs meer waardevol zijn in een groene omgeving? Denk als voorbeeld eens aan het genezend affect van een zorgboerderij.

Succes met het waarmaken van jouw droom!
Eline

, , ,

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op