Leergang: nieuw idee op mijn erf

Volgende groep start eind oktober 2023

Virusveilig en kleinschalig samen met de op locatie online combinatie

Je wilt nieuwe activiteiten op je (toekomstig) erf en/of landerijen realiseren. Je hebt je al georiënteerd en weet niet goed hoe te beginnen of je loopt vast in het proces. De gemeente stelt vragen, je hebt nog geen klanten of de startkosten zijn te hoog. Je wilt medewerking krijgen en zelf regie houden op professionele uitvoering.

Leergang voor initiatiefnemers in het buitengebied

Je schrijft onder onze professionele begeleiding je eigen plan voor je nieuwe activiteiten, project of bedrijvigheid op je erf. Dat doe je in een klein groepje in je eigen regio, zodat je ook van elkaar kunt leren. Jouw vragen zijn leidend voor de inhoud. Het is meer dan een cursus.

Foto Xavier San Giorgi

De leergang wordt gegeven door Eline van de Veen en Helmer Wieringa. Eline organiseert en begeleidt het proces. Haar specialismen zijn natuur inclusieve landbouw, landschapsontwerp & -beheer en plattelandsontwikkeling met de focus op de startfase van projecten. Helmer is senior adviseur voor ruimtelijke ordening en technische zaken. Zo nodig is aanvullende expertise beschikbaar in ons netwerk.

Resultaat

Binnen een maand heb je een praktisch en haalbaar plan op papier gezet om je idee te realiseren. Je weet welke stappen je gaat maken en deze zijn gebaseerd op je persoonlijke voorkeuren en passen binnen je mogelijkheden. 

Daarmee krijg je rust in je hoofd en sta je stevig in je schoenen in gesprek met mensen die je bij je idee wilt betrekken. Dat kunnen je buren zijn, nieuwe klanten, je gemeente of de bank. Na de leergang weet je hoe hun medewerking kunt krijgen.

En niet te vergeten: Met dit plan bespaar je serieus op je kosten van de professionele uitwerking. ‘Je weet wat je wilt en hoe’. Dat helpt je scherp te blijven bij de keuze van goede partners, in gesprek met overheid, buren, de bank en bij inhuur en aansturing van adviseurs. 

Voor wie

Deze leergang is voor (toekomstige) grondgebruikers en -bezitters in het buitengebied met een nieuw initiatief op een erf, fort of landgoed. Dit kan ook een bedrijfsovername zijn, bedrijfsverbreding of een overschakeling naar duurzame landbouw met natuur. Je idee draagt bij aan versterking van leefbaarheid, economie en landschap in jouw regio. In het engels de bekende 3 P’s van duurzaamheid: People, Profit, Planet. Projecttrekkers van een collectief initiatief zijn ook welkom. 

Expertise

Helmer Wieringa van Land & Co heeft met zijn leergang van idee naar uitvoering al meer dan 100 initiatiefnemers in het buitengebied geholpen in de afgelopen 10 jaar, m.n. in het Groene Woud in Brabant.

Eline over Helmer in de leergang: “Helmer heeft een heerlijke pragmatische benadering, zodat ingewikkelde regels begrijpelijk en toepasbaar worden.

10 jaar geleden deed Helmer twee leergangen samen met Eline in ‘haar’ streekhuis Kromme Rijn. Mede daaruit ontstond haar inspiratie voor Ondernemend Buitenleven: een handboek met het stappenplan PIONIER, dat ook bedoeld is als handvat voor het schrijven van je plan.

Anneke zei over het luisterprogramma: “Eline heeft kennis van zaken en kan dat goed overbrengen: uitnodigend, inspirerend en niet te dwingend. Het was een prettige sfeer.”

Vanwege de beperking op groepsbijeenkomsten van de laatste jaren, werken we sinds 2020 samen aan deze nieuwe werkvorm op locatie gecombineerd met online.

Hoe werkt het?

Vooraf doen we een intake met een vragenlijst en een kort telefoon gesprek. In de leergang zelf beginnen we met het inventariseren van de vragen en eindigen we met de presentatie van de plannen. Je krijgt ook huiswerk om thuis verder te werken. Uiterlijk een week na de leergang staat je plan op papier. We sluiten af met persoonlijke feedback op je eindresultaat, zowel schriftelijk als in een individueel (video)gesprek.

Op locatie & online combinatie

De leergang is flexibel door de live-online combinatie LOC. We verdelen ons in kleine groepen op locaties van de deelnemers. Die locatie functioneert als praktijkvoorbeeld én als private host volgens de actuele normen van het RIVM. De procesbegeleiding is online voor alle groepjes tegelijkertijd. Oefeningen op de dag zelf, doe je met je live groepje.

Kosten

De kosten van de leergang zijn 785 euro ex. BTW incl. individuele aandacht buiten de lesdagen. Basis deelname kost 575 euro ex BTW. De catering kosten zijn max. 25 euro per dag en betaal je op de dag zelf aan de gastlocatie. Er is ruimte voor 20% deelnemers met minder bestedingsruimte.

Johannes over de compacte leergang: “De leergang werkt snel en krachtig. Legt de vinger op de zere plek. Het maakte mij snel duidelijk waar ik werk te doen heb en gaf vervolgens de handvatten om dat op te pakken.”

Praktische informatie

Data do 26/10 ochtend startbijeenkomst, ma 6/11 hele dag, do 16/11 hele dag, ma 27/11 middag presentaties. De dagen zijn van 10.00 – 16.00 uur. De dagdelen van 10.00-13.00 of 13.00- 16.00 uur.
Intake: met vragenlijst en telefonisch contact na inschrijving, uiterlijk 23 oktober 2023.
Inschrijven: onderaan deze pagina.
Totaal aantal deelnemers: 8 – 12
Extra studiebelasting: 2 – 6 dagdelen.
Begeleiding & organisatie: Eline van de Veen ism adviseur Helmer Wieringa Land & Co.
Virusveiligheid: Iedereen is welkom. We zorgen voor voldoende ruimte en ventilatie. Volg de dag online als je ziek bent.

Veelgestelde vragen

Ik kan niet schrijven. Lukt het iedereen om een goed plan op papier te krijgen?
We werken aan een praktisch en functioneel plan voor jezelf. De meeste mensen hebben geen uitgebreid formeel bedrijfsplan nodig. Je kiest zelf wat werkt voor jou. Dat kan ook een beeldende presentatie zijn met onderbouwing. De verschillende onderdelen kan je invoegen in plannen die derden van je vragen, bv de bank of je gemeente.

Is het 100% zeker dat ik een goed plan heb na de leergang?
Je maakt zelf je plan met de door ons aangereikte principes en wij doen er alles aan je optimaal te helpen. Of het je lukt de principes helemaal te integreren in je eigen plan hangt af van je eigen proces. Zorg dat je voldoende tijd vrij maakt voor thuiswerk om de leergangperiode optimaal te benutten. In de week na de leergang is er ruimte voor persoonlijke, schriftelijke feedback op je plan.

Is de leergang ook geschikt als ik al een bedrijfsplan heb, maar vastloop op andere zaken?
De leergang kan je ook helpen om tot uitvoering te komen. In dat geval maak je een stappenplan voor het proces. Zeker handig bij complexe initiatieven.

Kan ik meedoen als ik nog geen erf heb, maar wel een mooi idee?
Je kan meedoen als je initiatiefnemer wilt zijn van je idee en dat het idee zo gerijpt is, dat je het kan vertalen naar een bedrijfs- of projectplan. Het plan dat je maakt tijdens de leergang helpt dan om de haalbaarheid te toetsen en je zoekopdracht aan te scherpen. Als je in de oriëntatiefase bent is de leergang te vroeg. Kies dan voor het luisterprogramma voor starters in het buitengebied en/of het boek Ondernemend Buitenleven.

Gaat de leergang altijd door?
Zolang wij zelf gezond zijn gaat de leergang door. Mocht er een quarantaine periode ingelast worden, volg je de leergang zonder problemen vanuit huis. Dat kan ook als je zelf een keer thuis moet blijven. Wij zien dat als een mooie oefening in zelf de regie houden over je activiteiten, ondanks externe omstandigheden.
Het maximum aantal deelnemers is 12. Bij meer inschrijvingen maken we een wachtlijst. Het minimum aantal is 8 deelnemers. Mocht het minimum aantal voor een groep niet lukken, kan je aansluiten bij een volgende groep. Geld terug kan dan ook.

Zijn er subsidiemogelijkheden voor de planvorming?
De meeste subsidies zijn bedoeld voor concrete investeringen in duurzame ontwikkelingen. Een aantal provincies heeft echter (voucher)regelingen voor plattelandsondernemers, bijvoorbeeld voor coaching bij omvorming naar duurzame landbouw en/of herbestemming VAB’s. Je kan proberen of deelname aan de leergang via zo’n voucher kan. Ook het Rijk verstrekt regelmatig vouchers voor advies aan agrariërs over duurzamere landbouw via de SABE regeling. Bij het invullen van de aanvraag kan je me vinden in de lijst van erkende agrarisch adviseurs (code E1, E4 en A5).
Je meeste winst zit echter in het resultaat van de leergang zelf. Met het plan dat je gaat maken pak je de regie over je eigen project/bedrijfsontwikkeling en bespaar je onnodige advies- en onderzoekskosten.

Kom ik in aanmerking voor een maatschappelijke korting voor deelname aan de leergang?
Als ondernemer/initiatiefnemer houd je altijd rekening met investeringen. De leergang is voor mensen die op korte termijn gaan uitvoeren. Ook helpen we je je investeringen zo laag mogelijk te houden. Als je niets te investeren hebt, kan je je afvragen in hoeverre het zin heeft nu een plan te maken. In de intake gaan we daarover in gesprek. Er is in een volle groep maximaal ruimte voor 2-3 deelnemers, die minder kunnen betalen. Niemand zal weten wie dat zijn.

Heb je een andere vraag? Stuur gerust een bericht >>

Werken met vakantiegevoel

In korte tijd je plan op papier én gezellige, informele ontmoetingen met ‘collega’s’ op een voorbeeld locatie. Wat wil je nog meer?

PS: Op verzoek van een groep kunnen we ook een maatwerk leergang organiseren. Denk aan duurzame landbouw met natuur, vrouwen of erfdelers of …..

Schrijf je in voor deze persoonlijke reis
leergang 2023

Comments are closed.