Leergang: nieuw idee op mijn erf

3 maandagen in november 2021

We gaan weer live – locatie bij Driebergen

Je wilt nieuwe activiteiten op je (toekomstig) erf in het buitengebied realiseren. Je hebt je al georiënteerd en weet niet goed hoe te beginnen of je loopt vast in het proces. De gemeente stelt vragen, je hebt nog geen klanten of de startkosten zijn te hoog. Je wilt medewerking krijgen en zelf regie houden op professionele uitvoering.

Leergang voor initiatiefnemers in het buitengebied

Je schrijft onder onze professionele begeleiding je eigen plan voor je nieuwe activiteiten, project of bedrijvigheid op je erf. Dat doe je in een klein groepje in je eigen regio, zodat je ook van elkaar kunt leren. Jouw vragen zijn leidend voor de inhoud. Het is meer dan een cursus.

De leergang wordt gegeven door Eline van de Veen en Helmer Wieringa. Eline organiseert en begeleidt het proces. Haar specialismen zijn landschapsontwerp & -beheer en plattelandsontwikkeling met de focus op de startfase van projecten. Helmer is senior adviseur voor ruimtelijke ordening en technische zaken. Zo nodig is aanvullende expertise beschikbaar in ons netwerk.

Resultaat

Binnen een maand heb je een praktisch en haalbaar plan op papier gezet om je idee te realiseren. Je weet welke stappen je gaat maken en deze zijn gebaseerd op je persoonlijke voorkeuren en passen binnen je mogelijkheden. 

Daarmee krijg je rust in je hoofd en sta je stevig in je schoenen in gesprek met mensen die je bij je idee wilt betrekken. Dat kunnen je buren zijn, nieuwe klanten, je gemeente of de bank. Na de leergang weet je hoe hun medewerking kunt krijgen.

En niet te vergeten: Met dit plan bespaar je serieus op je kosten van de professionele uitwerking. ‘Je weet wat je wilt en hoe’. Dat helpt je scherp te blijven bij de keuze van goede partners, in gesprek met overheid, buren en bank en bij inhuur en aansturing van adviseurs. 

Voor wie

Deze leergang is voor (toekomstige) grondgebruikers en -bezitters in het buitengebied met een nieuw initiatief op een erf, fort of landgoed. Dit kan ook een bedrijfsovername zijn, bedrijfsverbreding of een overschakeling naar duurzame landbouw met natuur. Je idee draagt bij aan versterking van leefbaarheid, economie en landschap in jouw regio. In het engels de bekende 3 P’s van duurzaamheid: People, Profit, Planet. Projecttrekkers van een collectief initiatief zijn ook welkom. 

Expertise

Helmer Wieringa van Land & Co heeft met zijn leergang van idee naar uitvoering al meer dan 100 initiatiefnemers in het buitengebied geholpen in de afgelopen 10 jaar, m.n. in het Groene Woud in Brabant.

Eline over Helmer in de leergang: “Helmer heeft een heerlijke pragmatische benadering, zodat ingewikkelde regels begrijpelijk en toepasbaar worden.

10 jaar geleden deed Helmer twee leergangen samen met Eline in ‘haar’ streekhuis Kromme Rijn. Mede daaruit ontstond haar inspiratie voor Ondernemend Buitenleven: een handboek met het stappenplan PIONIER, dat ook bedoeld is als handvat voor het schrijven van je plan.

Anneke zei over het luisterprogramma: “Eline heeft kennis van zaken en kan dat goed overbrengen: uitnodigend, inspirerend en niet te dwingend. Het was een prettige sfeer.”

Vanwege de mogelijke beperking op groepsbijeenkomsten, werken we sinds 2020 samen aan deze nieuwe werkvorm op locatie & online.

Hoe werkt het?

Vooraf doen we een intake met een vragenlijst en een kort telefoon gesprek. In de leergang zelf beginnen we met het inventariseren van de vragen en eindigen we met de presentatie van de plannen. Je krijgt ook huiswerk om thuis verder te werken. Uiterlijk een week na de leergang staat je plan op papier. We sluiten af met persoonlijke feedback op je eindresultaat, zowel schriftelijk als in een individueel (video)gesprek.

Weer op locatie

Tijdens de leergang dagen werk je live in de groep – het mag weer!
Mochten de virus maatregelen toch toenemen gaat de leergang door in een live-online combinatie LOC. Zo nodig verdelen we ons in kleine groepen op locaties van de deelnemers. Die locatie functioneert als praktijkvoorbeeld én als virus veilige private host volgens de actuele normen van het RIVM. De procesbegeleiding is online voor alle groepjes tegelijkertijd. Oefeningen op de dag zelf, doe je met je live groepje.

Kosten

De kosten van de leergang zijn 785 euro ex. BTW. De cateringskosten zijn max. 25 euro per dag en betaal je op de dag zelf aan de gastlocatie.

Johannes over de compacte leergang: “De leergang werkt snel en krachtig. Legt de vinger op de zere plek. Het maakte mij snel duidelijk waar ik werk te doen heb en gaf vervolgens de handvatten om dat op te pakken.”

Praktische informatie

Data maandagen: 1, 8 & 22 november van 10.00 – 16.00 uur
Intake: met vragenlijst en telefonisch contact na inschrijving.
Inschrijven: onderaan deze pagina.
Waar: Ontmoetings- erf bij Driebergen.
Totaal aantal deelnemers: 8 – 14
Extra studiebelasting: 2 – 6 dagdelen.
Begeleiding & organisatie: Eline van Veen ism adviseur Helmer Wieringa Land & Co.

Veelgestelde vragen

Ik kan niet schrijven. Lukt het iedereen om een goed plan op papier te krijgen?
We werken aan een praktisch en functioneel plan voor jezelf. De meeste mensen hebben geen uitgebreid formeel bedrijfsplan nodig.
Je kiest zelf wat werkt voor jou. Dat kan ook een beeldende presentatie zijn met onderbouwing. De verschillende onderdelen kan je invoegen in plannen die derden van je vragen, bv de bank of je gemeente.

Is het 100% zeker dat ik een goed plan heb na de leergang?
Je maakt zelf je plan met de door ons aangereikte principes en wij doen er alles aan je optimaal te helpen. Het resultaat hangt af van je eigen inzet en de fase van je persoonlijk proces. Zorg dat je voldoende tijd vrij maakt voor thuiswerk. Wel bestaat er een kans dat je tijdens de ontdekt dat je droom toch niet helemaal bij je past. Het kan gebeuren dat je je idee wilt aanpassen.

Is de leergang ook geschikt als ik al een bedrijfsplan heb, maar vastloop op andere zaken?
De leergang kan je ook helpen om tot uitvoering te komen. In dat geval maak je een stappenplan voor het proces. Zeker handig bij complexe initiatieven.

Kan ik meedoen als ik nog geen erf heb, maar wel een mooi idee?
Je kan meedoen als je initiatiefnemer wilt zijn van je idee en dat het idee zo gerijpt is, dat je het kan vertalen naar een bedrijfs- of projectplan. Het plan dat je maakt tijdens de leergang helpt dan om de haalbaarheid te toetsen en je zoekopdracht aan te scherpen. Als je in de oriëntatiefase bent is de leergang te vroeg. Kies dan voor het luisterprogramma voor starters in het buitengebied en/of het boek Ondernemend Buitenleven.

Gaat de leergang altijd door?
Mocht er een quarantaine periode ingelast worden, volg je de leergang zonder problemen vanuit huis. Dat kan ook als je zelf een keer thuis moet blijven. Wij zien dat als een mooie oefening in zelf de regie houden over je activiteiten, ondanks externe omstandigheden.
Het maximum aantal deelnemers is 14. Bij meer inschrijvingen maken we een wachtlijst. Het minimum aantal is 8 deelnemers. Mocht het minimum aantal voor een groep niet lukken, kan je aansluiten bij een volgende groep. Geld terug kan dan ook.

Zijn er subsidiemogelijkheden voor de planvorming?
De meeste subsidies zijn bedoeld voor concrete investeringen in duurzame ontwikkelingen. Een aantal provincies heeft echter (voucher)regelingen voor plattelandsondernemers, bijvoorbeeld voor coaching bij omvorming naar duurzame landbouw en/of herbestemming VAB’s. Je kan proberen of deelname aan de leergang ook via zo’n voucher kan. Ook het Rijk verstrekt vouchers aan agrariërs via de SABE regeling, die regelmatig wordt opensteld. Je meeste winst zit echter in het resultaat van de leergang zelf. Met het plan dat je gaat maken pak je meer regie en bespaar je onnodige advies- en onderzoekskosten.

Heb je een andere vraag? Stuur gerust een bericht >>

Werken met vakantiegevoel

In korte tijd je plan op papier én gezellige, informele ontmoetingen met ‘collega’s’ op een voorbeeld locatie. Wat wil je nog meer?

Schrijf je in voor deze persoonlijke reis
leergang najaar 2021

Comments are closed.