Leergang: nieuw idee op mijn erf

Volgende groep start in 2021

Virus veilig live met de op Locatie Online CombinatieLOC

Je wilt nieuwe activiteiten op je (toekomstig) erf in het buitengebied realiseren en je weet niet hoe je dit moet oppakken of je loopt vast in het proces. De gemeente stelt vragen, je hebt nog geen klanten of de startkosten zijn te hoog.

Leergang voor initiatiefnemers in het buitengebied

Je schrijft onder onze professionele begeleiding je eigen plan voor je nieuwe activiteiten, project of bedrijvigheid op je erf. Dat doe je in een klein groepje in je eigen regio, zodat je ook van elkaar kunt leren. Jouw vragen zijn leidend voor de inhoud. Het is meer dan een cursus.

De leergang wordt gegeven door Eline van de Veen en Helmer Wieringa. Eline organiseert en begeleidt het proces. Haar specialismen zijn landschapsontwerp & -beheer en plattelandsontwikkeling met de focus op de startfase van projecten. Helmer is senior adviseur voor ruimtelijke ordening en technische zaken. Zo nodig is aanvullende expertise beschikbaar in ons netwerk.

Resultaat

Binnen een maand heb je een praktisch en haalbaar plan op papier gezet om je idee te realiseren. Je weet welke stappen je gaat maken en deze zijn gebaseerd op je persoonlijke voorkeuren en passen binnen je mogelijkheden. 

Daarmee krijg je rust in je hoofd en sta je stevig in je schoenen in gesprek met mensen die je bij je idee wilt betrekken. Dat kunnen je buren zijn, nieuwe klanten, je gemeente of de bank.

En niet te vergeten: Met dit plan bespaar je serieus op je kosten van de uitwerking. ‘Je weet wat je wilt en hoe’. Dat helpt je scherp te blijven bij de keuze van goede partners, in gesprek met overheid, buren en bank en bij inhuur en aansturing van adviseurs. 

Voor wie

Deze leergang is voor (toekomstige) grondgebruikers en -bezitters in het buitengebied met een nieuw initiatief. Je idee draagt bij aan versterking van leefbaarheid, economie en landschap in jouw regio. In het engels de bekende 3 P’s van duurzaamheid: People, Profit, Planet. Projecttrekkers van een collectief initiatief zijn ook welkom. 

Expertise

Helmer Wieringa van Land & Co heeft met zijn leergang van idee naar uitvoering al meer dan 100 initiatiefnemers in het buitengebied geholpen in de afgelopen 10 jaar, m.n. in het Groene Woud in Brabant.

Eline over Helmer in de leergang: “Helmer heeft een heerlijke pragmatische benadering, zodat ingewikkelde regels begrijpelijk en toepasbaar worden.

10 jaar geleden deed Helmer twee leergangen samen met Eline in ‘haar’ streekhuis Kromme Rijn. Mede daaruit ontstond haar inspiratie voor Ondernemend Buitenleven: een handboek met het stappenplan PIONIER, dat ook bedoeld is als handvat voor het schrijven van je plan.

Anneke zei over het luisterprogramma: “Eline heeft kennis van zaken en kan dat goed overbrengen: uitnodigend, inspirerend en niet te dwingend. Het was een prettige sfeer.”

Vanwege de mogelijke beperking op groepsbijeenkomsten, werken we nu samen aan deze nieuwe werkvorm op locatie & online.

Hoe werkt het?

Vooraf doen we een intake met een vragenlijst en een kort telefoon gesprek. In de leergang zelf beginnen we met het inventariseren van de vragen en eindigen we met de presentatie van de plannen. Je krijgt ook huiswerk om thuis verder te werken. Uiterlijk een week na de leergang staat je plan op papier. We sluiten af met persoonlijke feedback op je eindresultaat, zowel schriftelijk als in een individueel (video)gesprek.

Op locatie & online: een virusveilig groepsproces

Tijdens de 3 leergang dagen werk je in een kleine groep live op locatie van één van de deelnemers. Die locatie functioneert als praktijkvoorbeeld én als virus veilige private host volgens de actuele normen van het RIVM.
De procesbegeleiding is online voor alle groepjes tegelijkertijd. Oefeningen op de dag zelf, doe je met je live groepje.

Kosten

De kosten van de driedaagse leergang zijn 785 euro ex. BTW. De cateringskosten zijn max. 25 euro per dag en betaal je op de dag zelf aan de gastlocatie.

Johannes over de compacte leergang: “De leergang werkt snel en krachtig. Legt de vinger op de zere plek. Het maakte mij snel duidelijk waar ik werk te doen heb en gaf vervolgens de handvatten om dat op te pakken.”

Praktische informatie

Data maandagen: 26 okt (alleen ochtend), 2 nov , 9 nov, 16 nov (alleen middag) van 10.00 – 16.00 uur. Data 2021 volgen binnenkort.
Intake: met vragenlijst en telefonisch contact in de weken voor de leergang.
Inschrijven: onderaan deze pagina.
Waar: op 3 a 4 locaties verspreid in het land, op basis van aanmeldingen.
Totaal aantal deelnemers: 8 – 14, aantal deelnemers per locatie 3 – 4.
Extra studiebelasting: 2 – 6 dagdelen.
Begeleiding & organisatie: Eline van Veen ism adviseur Helmer Wieringa Land & Co.

Veelgestelde vragen

Ik kan niet schrijven. Lukt het iedereen om een goed plan op papier te krijgen?
We werken aan een praktisch en functioneel plan voor jezelf. De meeste mensen hebben geen uitgebreid formeel bedrijfsplan nodig.
Je kiest zelf wat werkt voor jou. Dat kan ook een beeldende presentatie zijn met onderbouwing. De verschillende onderdelen kan je invoegen in plannen die derden van je vragen, bv de bank of je gemeente.
Wel bestaat er een kans dat je tijdens de ontdekt dat je droom toch niet helemaal bij je past. Het kan gebeuren dat je je idee wilt aanpassen.

Is het 100% zeker dat ik een goed plan heb na de leergang?
Je maakt zelf je plan en wij doen er alles aan je optimaal te helpen. Het resultaat hangt af van je eigen inzet. Zorg dat je voldoende tijd vrij maakt voor thuiswerk.

Is de leergang ook geschikt als ik al een bedrijfsplan heb, maar vastloop op andere zaken?
De leergang kan je ook helpen om tot uitvoering te komen. In dat geval maak je een stappenplan voor het proces.

Is de leergang op de maandagen hetzelfde als op de dinsdagavonden? Het principe van de leergang is hetzelfde, maar iedere groep verloopt anders. De leergang is immers gebaseerd op de vragen van de deelnemers.
De maandagen zijn wekelijks en hebben daarom een snelkookpan effect. Op de maandagen is er iets meer werktijd in je live-groepje. De dinsdagavonden zijn om de week, zodat je tussen de avonden meer tijd hebt voor uitzoekwerk en de uitwerking van je plan.

Gaat de leergang altijd door?
Mocht er een 2e quarantaine periode ingelast worden, volg je de leergang zonder problemen vanuit huis. Dat kan ook als je zelf een keer thuis moet blijven.
Het minimum aantal is 8 deelnemers. Mocht het minimum aantal voor een groep niet lukken, kan je mogelijk bij de andere groep. Of je doet mee in het volgende seizoen. Geld terug kan dan ook.

Heb je een andere vraag? Stuur gerust een bericht >>

Werken met vakantiegevoel

In korte tijd je plan op papier én gezellige, informele ontmoetingen met ‘collega’s’ op een mooie buitenlocatie. Wat wil je nog meer?

Schrijf je in voor deze persoonlijke reis
winter leergang 2021

 

Comments are closed.