Theetuin: inspirerend voorbeeld

Ooit was de theetuin slechts een droom van Jacqueline, Niek en Stan om met elkaar op een mooie groene plek te wonen en te werken. De groep kende elkaar dankzij hun studententijd in Boskoop studerend in tuin- en landschapsinrichting. En het samenwerken aan de Floriade 1982. Samen bezochten ze ook open tuinen en tuinshows in Engeland. Hier groeide de inspiratie voor de invulling van hun eigen gewenste woon-werklocatie.

Niek, Jacqueline en Stan 1998

Niek, Jacqueline en Stan 1998

Na de nodige omzwervingen vinden ze het Bastion Bakkerschans in Weesp aan de Vecht. Het werd in 1983 door defensie te koop aangeboden. Toen moesten ze snel reageren. Een bod doen, een plan maken dat de gemeente zag zitten, flink lobbyen en de financiën rond krijgen. Het lukte allemaal. De unieke plek werd van hun. En er was niets, ze moesten het van de grond af helemaal zelf opbouwen.

De Theetuin is in de basis een modeltuin geworden, waar Jacqueline al haar plantenkennis en experimenten met soortencombinaties in kwijt kan. Deze tuin is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur behalve op zon- en feestdagen. Het bijbehorende theehuis is drie keer per jaar een of meerdere dagen open, wanneer er een inspiratieweekend wordt gehouden. Bijvoorbeeld in het derde weekend van april het Bloembollenfestijn, het Pinksterweekend in het teken van de kunst en tijdens Monumentendag in september. Daarnaast is het theehuis het hele jaar te huur voor vergaderingen, verjaardagen,  kleine recepties e.d.

DSC06017Drie huishoudens hebben een plek gevonden in een gezamenlijke houten beheerderswoning, die drie geschakelde woonruimtes omvat. Samen delen ze terreingereedschap en voorzieningen als een gemeenschappelijk washok, waar de machines constant staan te draaien. Ook twee tuinarchitectenbureaus houden kantoor op het terrein.

De beroepsmatige tuinliefde en kennis van projectontwikkeling heeft een belangrijke rol gespeeld. En samen hard werken om de locatie op te bouwen en te onderhouden. De Theetuin is hun gezamenlijk bedrijf. Jarenlang functioneerde het als kleinschalig tuincentrum met theehuis. Op die manier is het geworden wat het nu is.

Succesfactoren op een rij!

  • De samenwerkingspartners kenden elkaar al voor de start goed in werk en wonen.
  • Zij hebben een gemeenschappelijke liefde, die ondernemend tot uitdrukking komt in het terrein.
  • Op het moment dat de kans zich voor deed, konden ze snel handelen en goed lobbyen.
  • Ze hebben veel zelf kunnen doen door hun kennis en ervaring met plannen maken en uitvoeren. De locatie is gegroeid in de tijd.
  • De financiën zijn vanaf dag 1 goed geregeld in verschillende rechtsvormen en zakelijke werkafspraken. Zodat privé en zakelijk goed gescheiden is. Zo hebben zij duidelijke kaders gecreëerd waarbinnen zij elkaar de ruimte kunnen geven.

DSC06018Het verhaal van Jacqueline en Niek wordt uitgebreider beschreven in mijn boek. Download reachts op deze pagina. Ook kun je locatie zelf bezoeken of foto’s kijken en meer lezen op de website van de Theetuin in Weesp.

Nu jij!
Ik ben benieuwd. Welke lering trek jij uit dit verhaal? En wat zou jij aan deze initiatiefnemers willen vragen?

Geef je reactie hieronder, zodat je vragen beantwoord kunnen worden.
Ken jij andere inspirerende voorbeelden? Ook dat lezen we graag van elkaar.

Succes en plezier met de realisatie van jouw eigen droom!
Eline

, , ,

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Eline van de VeenElly van Leeuwen Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste
Abonneren op
Elly van Leeuwen
Gast

en ik biedt stoelen aan in het groen, om samen werken op een ander manier te beleven, in alle rust, in de natuur, met de vogels” op de punt van je schoen”, met koeienvlaaien(en de geur) dichtbij, een dag “buitende randjes kleuren”met je collega, vriend, buurman, werkgever. Buitenlucht geeft inspiratie. Ook mogelijkheden om Klompenpaden samen te lopen, coachingsgesprek, boekbespreking, samen lachen, huilen…..Geeft ook een goede gelegenheid om ons mooie gebied te promoten;Voet van de Utrechtse Heuvelrug op de grens met de Krommerijnstreek.