Waar klopt het hart van een erftransformatie?

Gisteren op de bijeenkomst van O-gen over Vrijkomende Agrarische bedrijfsgebouwen (VAB), ontmoette ik een aantal initiatiefnemers. Zij vertelden dat ze niet goed snappen wat nodig is om een bestemmingswijziging voor elkaar te krijgen.

Foto: coöperatie O-gen

Een initiatiefneemster die er zelf al woont zei: “We hebben een mooi plan met seniorenwoningen. Ze vinden ons plan niet uniek genoeg, maar ik weet niet wat ze zoeken.” Een ander zocht een procesbegeleider om hun initiatiefgroep met vijf huishoudens verder samen te brengen. Ze hebben een mooie plek op het oog. “Wel zit daar eigenlijk te veel land bij, waar we een gebruiker voor zoeken.”

De grap is dat de overheid het ook niet weet. Het kloppend hart van de erftransformatie vind je niet in de regels.

Dat kloppend hart dragen de initiatiefnemers zelf, ook al is het misschien nog onbewust. Welke maatschappelijke waarden willen zij zelf neerzetten? Vaak willen de mensen graag wonen op een mooie plek. De overheid vraagt wat de samenleving daarvoor terugkrijgt. Wat willen de initiatiefnemers bieden aan de plek en de landschappelijke en sociale omgeving?

Waarom lukt het niet?

Veel mensen weten dat nog niet van zichzelf en vervallen in standaard ideeën: landschappelijke inpassing, een B&B of een beetje zorg erbij misschien. Zij ervaren die extra’s als corvee in ruil voor een vergunning. Logischerwijs overtuigd het de overheid niet.

De echte vraag is: Op welk vlak zit jullie persoonlijke drijfveer als het gaat om ‘íets goeds doen?’ En hoe kun je die vormgeven op de locatie van je keuze?

Kompas

Als de initiatiefnemers hun echte maatschappelijke drive weten te vinden, hebben ze een prachtig kompas voor deze transitie. In de bijeenkomst werden zulke dromen gepitcht. Iemand wil een klooikeet realiseren, waar jongeren onder begeleiding kunnen leren lassen, cement storten ea stoere dingen.

Zo’n verhaal maakt de toehoorders blij. Dat is een goede voorspeller van succes.

Hoe maak je een echt verbindend verhaal?

Het stappenplan PIONIER helpt initiatiefnemers hun kern te vinden. Het verbindt ze eerst naar binnen: op zoek naar de echte eigen drijfveren. Die drijfveren is de kern van hun verhaal. Met dat verhaal vinden ze de passende maatjes voor hun project: medebewoners, doeners, ondernemers, een gemeente, een stoppende boer, financierders. Als het team compleet is komen ze samen tot uitvoering.

De stappen staan beschreven in het handboek “Ondernemend Buitenleven – Realiseer je droom door samenwerken”. De samenvatting vind je in bijgaande checklist.
Initiatiefnemers die niet van zelfstudie houden, kunnen bij mij terecht voor een aantal gesprekken met huiswerk.

Meer lezen?

, ,

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x